Westerunie Amsterdam

De Westerunie staat ook wel bekend als de Westergasfabriek. Het Westerunie ligt in Amsterdam-West. In de 21e eeuw is het terrein opgeknapt en nu heeft het als doel om cultuur en recreatie te bieden aan gasten. Het is nu een van de bekendste clubs in Amsterdam.

Voormalig gasfabriek

Amsterdam kreeg steenkolen geleverd uit de Westergasfabriek. Deze kolen werden gebruikt voor de verlichting van de straten en de gebouwen in de stad. In 1883 werd de fabriek gebouwd. In die tijd was de Westergasfabriek de grootste steenkolengasfabriek van Nederland. De fabriek besloeg ongeveer 4 hectare grond. Er waren verschillende dingen aanwezig bij de gasfabriek: gashouders, watertoren, kantoorgebouwen en kolenopslagplaatsen. Daarnaast dacht de ontwerper al aan architectuur toen het gebouw ontworpen werd. Isaac Gosschaik is de onderwerper van de Westerunie.
Het milieu maakte allemaal nog niet heel veel uit in de tijd dat het gebouw gebouwd werd. Dit zorgde ervoor dat het terrein zwaar vervuild was toen de fabriek haar deuren sloot. Nadat de gasfabriek hier weg was werd het nog een tijdje gebruikt als opslagplaats. Hierdoor werden veel gebouwen gesloopt maar de fabriek bleef staan. Ook heeft de Westerunie nog een tijdje gediend als stadsdeelkantoor.

Cultuurpark Westerunie

In de jaren 90 wilde men de gasfabriek gaan gebruiken als park. Het hele terrein is opgeruimd en opgeknapt. Toen dit allemaal klaar was werd er een park aangelegd. De fabriek stond er nog steeds en deze is gerenoveerd en ingericht als een van de grootste clubs van Amsterdam op dit moment. De rest van het gebied wordt ook voor cultuur gebruikt. Er zijn bijvoorbeeld theatervoorstellingen en daarnaast ook tentoonstellingen in andere gebouwen van het park. Ook is er een grote bioscoop en veel horeca te vinden in dit gebied. Er worden verschillende jaarlijkse festivals georganiseerd en ook de Amsterdam Fashion Week vindt in dit park plaats. Een van Nederlands grootste festivals, Awakenings, wordt ook hier georganiseerd. Het park heeft op dit moment dus veel verschillende doelen maar cultuur en vermaak is de grootste leidraad. Bedrijven kunnen de verschillende panden huren voor evenementen.