Paradiso Amsterdam

Paradiso ligt aan de Weteringschans en is een van de bekendere uitgaansgelegenheden in Amsterdam. Het heeft een hele centrale locatie vlakbij het Leidseplein. Paradiso staat vooral bekend als het poppodium van Nederland. Dit komt omdat er veel grote namen optreden bij Paradiso. Er passen ongeveer 1.500 bezoekers in de grote zaal. Daarnaast heeft Paradiso ook nog een kleine zaal waar de kleinere optredens plaatsvinden. Ook is er nog een kelder in het poppodium, dit is de allerkleinste zaal die ze hebben. De minder bekende bandjes treden hier op.

Geschiedenis van Paradiso Amsterdam

GB Salm en zijn zoon A Salm hebben het gebouw van Paradiso Amsterdam ontworpen. Dit is in de 19e eeuw gebeurd. De stijl van het gebouw is neoromaans en is rond 1880 gebouwd. In 1967 werd het gebouw gekraakt door een groep hippies. Het gebouw stond toen al enkele tijd leeg. Zij wilden hun eigen club beginnen in dit gebouw. De zogenaamde love-in begon in het Vondelpark en uiteindelijk trekken ze met 50 man richting dit gebouw om het te kraken. De politie maakt hier snel korte metten met door middel van een inval. De festiviteiten waren hiermee afgelopen in dit gebouw.

Het begin van vrijetijdscentra Amsterdam

Vrijetijdscentra Amsterdam werd rond 1968 opgericht. Dit gebeurde in dit gebouw en het ging al snel door het leven als Paradiso Amsterdam. In 1968 werden de deuren geopend voor het grote publiek. In de allereerste maanden na de opening traden hier al direct grote namen op. Namen zoals Pink Floyd waren hier vanaf het begin al te vinden. Net na de opening werd Paradiso al de poptempel van Nederland genoemd. Het gebouw had glas-in-lood ramen maar deze werden al snel vervangen door spiegels aan de binnenkant van het gebouw. Er werden houten panelen aan de buitenkant van de ramen geplaatst. Maar toen het gebouw verbouwd werd, werden er weer glas-in-lood ramen geplaatst. Dit zorgde voor een aparte maar mooie sfeer in het gebouw.

Popmuziek

Fabchannel was een kanaal waar in het begin veel video’s en optredens op werden geplaatst. Maar wegens te weinig samenwerking met platenmaatschappijen mag dit niet meer en is alles van de site verwijderd.