Verzetsmuseum Amsterdam

Het Verzetsmuseum in Amsterdam bestaat sinds 1984. Vroeger zat het in de Lekstraatsynagoge. Deze is door Abraham Elza ontworpen in 1935. Maar sinds 1999 is het museum verhuist. Nu zit het Verzetsmuseum in gebouw Piancius. Het gebouw Piancius zit aan de Plantage Kerklaan tegenover Artis. Dit is een plek waar vlakbij de aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister gepleegd is. Ook vonden hier in de buurt de deportaties plaats via de Hollandsche Schouwburg. Dat is ook de rede dat voor dit gebouw gekozen is. Het Verzetsmuseum in Amsterdam heeft een vaste collectie. Daaromheen zijn er ook verschillende wisselende exposities in dit museum. Denk hierbij aan voorwerpen, documenten, geluidsfragmenten, foto’s en filmfragmenten. Al deze spullen vertellen de geschiedenis van de mensen welke in de oorlogstijd leefden. Naast dit allemaal heeft het Verzetsmuseum ook een bibliotheek en een museumwinkel waar verschillende souvenirs aangeschaft kunnen worden.

Audiotour door het Verzetsmuseum

Voor mensen die geen zin hebben in een rondleiding met een gids biedt het museum een gratis audiotour aan door het museum. Deze audiotours zijn aan de balie van het museum te verkrijgen. De audiotour zorgt dat ze bezoeker langs alle belangrijke plekken in het museum geleid wordt en hier extra informatie bij te horen krijgt. Je komt alleen langs de vaste collectie van het museum met deze audiotour. Het programma wordt gestart door het apparaat binnen 30 centimeter van een activeerpunt te houden. De tour wordt hierna direct gestart. Met de 3 toetsen op het apparaat kan de audiotour bediend worden. Je kunt hiermee het volume regelen of de audiotour pauzeren en hervatten. De tour brengt je langs 32 punten en duurt ongeveer anderhalf uur.

Wat is er te doen in het Verzetsmuseum?

Het Verzetsmuseum is zo ingericht dat het een beleving is voor jong en oud. Het is dus leuk als een gezinsuitje maar het is ook een leuk uitje om met je vrienden heen te gaan. Het Verzetsmuseum junior is er speciaal voor de allerkleinste. Hiermee ga je terug in de tijd en leef je mee uit 4 kinderen welke in de oorlog leefden. Je ontdekt wat ze allemaal hebben meegemaakt. Dit is leuk voor de kleine kinderen maar ook oudere kinderen zullen hier veel in herkennen. Het Verzetsmuseum junior is voor kinderen vanaf 9 jaar. Ze kunnen ook nog een speurboekje doen waarmee je ervoor zorgt dat ze opletten en dat je langs alle belangrijke dingen komt tijdens deze tour.

Vervolg en verzet in Amsterdam

Dit is een brochure waarin veel herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog in staan. Ineke van Tol heeft deze brochure gemaakt, zij is een bekend Nederlands historicus. Hierin staat een wandeling beschreven van het museum naar het Anne Frank huis of andersom. Deze twee uitjes zijn namelijk makkelijk te combineren.