Tropenmuseum Amsterdam

Het Tropenmuseum heette voorheen het Koloniaal Museum en bestaat sinds 1864. Het Tropenmuseum is een Nederlands volkenkundig museum. Het museum bevindt zich aan de Linnaeusstraat in Amsterdam. Je kunt hier veel etnografische artefacten uit tropische en subtropische gebieden vinden. Deze artefacten zijn vooral van voormalige Nederlandse overzeese gebiedsdelen. Denk hierbij aan de voormalige koloniën van Nederland. Tot 2014 was het Tropenmuseum aangesloten bij KIT: Koninklijk Instituut voor de Tropen. Wordt ook wel het Tropeninstituut genoemd.

Het gebouw van het Tropenmuseum Amsterdam

Het Tropenmuseum zit gevestigd aan de Linnaeusstraat in Amsterdam. Het gebouw van het Tropenmuseum is gebouwd waar vroeger de Oosterbegraafplaats zat. J.J. van Nieukerken heeft het gebouw ontworpen. Maar hij is tussentijds overleden. M.A. van Nieukerken heeft het ontwerp later afgemaakt. In 2003 is het Tropenmuseum aangewezen als rijksmonument.

Dreiging tot sluiting van het gebouw en de fusie van het Tropenmuseum

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ervoor gezorgd dat het Tropenmuseum gebouwd kon worden. Dit door middel van verschillende subsidies. Maar in 2011 werd besloten dat deze subsidies in 2014 stop gezet gingen worden. Dit leidde ertoe dat er veel mensen ontslagen moesten worden en dat het museum zelfs dicht moest. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kwam met nieuwe subsidies in 2013. Maar deze subsidies werden alleen gegeven als het Tropenmuseum niet meer verbonden was met het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Ook was een van de voorwaardes dat de collectie eigendom werd van het rijk. In 2014 vond er een fusie plaats. Dit was een fusie tussen het Tropenmuseum en het Rijksmuseum Volkenkunde van Leiden. En daarnaast was het Afrika museum in Berg en Dal hier ook bij betrokken. Samen werden zij het museum van Wereldculturen. Met de nieuwe constructie kreeg het Tropenmuseum in 2015 het goede nieuws dat zij weer subsidies kregen.

De collectie van het Tropenmuseum

Het Tropenmuseum heeft een collectie waarin traditionele en moderne dingen terugkomen. Denk hierbij aan kunst, geluidsfragmenten en videobeelden. Ook geeft het Tropenmuseum een heel goed beeld van de tradities en de geschiedenis van de verschillende wereldculturen die wij nu kennen. In de 19e eeuw is er een grote collectie ontstaan in het Koloniaal Museum in Haarlem. Dit vormt op dit moment de basis van de collectie van het Tropenmuseum. De verzameling van het Ethnograpisch Museum heeft hier ook een groot aandeel in. Samen vormen zij de basis voor de collectie welke nu in het Tropenmuseum te zien is.
Het Nationaal Museum van de Wereldculturen heeft op dit moment ook de collectie van het Tropenmuseum. Dit museum heeft op dit moment 153.000 voorwerpen en daarnaast 210.000 historische foto’s. Ook heeft dit museum nog 275.000 fotografieën. Deze hebben de voorselectie niet gehaald maar zijn wel bewaard.