Scheepvaartmuseum Amsterdam

Het Scheepvaartmuseum werd vroeger het Nederlands Scheepvaartmuseum genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden is het een museum welke over scheepvaart gaat. Het museum bevindt zich in Amsterdam. Het museum zit in het ’s Lands Zeemagazijn nadat dat niet meer gebruikt werd. Daarnaast heeft het museum de op een na grootste maritieme collectie ter wereld. Je kunt hier ook veel vinden over de maritieme geschiedenis van Nederland.

De geschiedenis van Scheepvaartmuseum Amsterdam

In 1916 is er een vereniging opgericht speciaal voor dit museum: de Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum. Deze vereniging is eigenares van de op en na grootste maritieme collectie ter wereld. Dit kwam voornamelijk door het succes van de Eerste Nederlandse Tentoonstelling op Scheepvaartgebied welke in 1913 plaatsvond. Het museum telt ongeveer 300.000 objecten. Deze objecten zijn allemaal afkomstig van liefhebbers, verzamelaars en rederijen. Deze mensen zitten allemaal in de maritieme wereld. Vroeger zat het museum ergens anders. Het zat toen in een oud veilinghuis op de hoek van de Cornelis-Schuytstraat. Je ziet nu nog steeds golfmotieven in de gevel van dit gebouw. Maar toen in 1973 het huidige gebouw leeg kwam te staan is het museum verhuisd. Het zit nu in ’s Lands Zeemagazijn aan het IJ. Tussen 2007 en 2011 werd het hele museum gerenoveerd. Dit was ook een periode waarin het museum voor publiek gesloten was. Er is toen een mooie binnenplaats met glazen overkapping gebouwd en daarnaast zijn er nog een aantal dingen gebouwd om het museum uit te bereiden en te vernieuwen. Liesbeth van der Pol heeft het renovatieplan gemaakt. Er is in deze tijd ook een replica van de Oost-Indiëvaarder gemaakt. Deze ligt aan de steiger bij het Scheepvaartmuseum.

Het Zeemagazijn

Het Zeemagazijn werd in 1656 gebouwd en is door Daniël Staipaert ontworpen. Het doel van het gebouw was destijds om het als pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam te gebruiken. Hierin werden verschillende dingen opgeslagen, denk aan vlaggen, zeilen, kanonnen en scheepsuitrusting voor de oorlogsvloot. Het originele Zeemagazijn werd op 2300 palen gebouwd. Maar ondanks het grote aantal palen ging het gebouw verzakken. Er werden toen steunberen gebouwd om te zorgen dat het gebouw niet verder verzakte. Maar in 1791 brandde het gebouw af. Alleen de stenen muren stonden er nog na de brand. Napoleon maakte er een pakhuis van voor de marine. Dit is het tot 1965 ongeveer geweest.

De collectie van het Scheepvaartmuseum

De collectie bevat veel verschillende dingen. Er zijn veel schilderijen in het museum te vinden en daarnaast kun je er nog veel meer vinden. Denk hierbij aan: wapens, wereldkaarten en scheepsmodellen. Op de schilderijen worden verschillende Nederlandse zeeofficieren getoond. Michiel de Ruyter is een van deze officieren. Hij heeft verschillende grote zeeslagen gewonnen.