NEMO Amsterdam

NEMO is het technologie museum in Amsterdam. In 2013 ontving NEMO meer dan 545.000 unieke bezoekers. Het museum staat op de fundamenten van de IJ-tunnel en ligt naast het Oosterdok. Het gebouw waar NEMO in gevestigd is, is in 1997 gebouwd. Het museum is vrij dichtbij het Centraal Station gebouwd waardoor het heel makkelijk te bereiken is voor iedereen. Renzo Piano heeft het gebouw waar NEMO in zit ontworpen. Renzo Piano wilde met het gebouw de ingang van de IJ-tunnel nabootsen. Het gebouw is gespiegeld ten opzichte van de grond.

De oprichting van NEMO

NEMO werd opgericht om als museum van de Arbeid te dienen. Dit was in 1923 en was naar idee van Herman Heijenbrock, een Nederlandse schilder. In 1954 vond er een naamsverandering plaats: Nederlands Instituut voor Nijverheid en Techniek (NINT). NEMO was toen gevestig aan de Rozengracht in Amsterdam. In 1997 gingen de deuren van NEMO open zoals wij deze nu kennen. In het groene gebouw aan het IJ. Het heette toen NewMetropolis. Ze hadden wat last van financiële problemen en in 2000 werden de deuren opnieuw geopend en toen heette het museum NEMO. NEMO is op dit moment aangesloten bij de Stichting Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie. Deze stichting organiseert jaarlijkse events zoals: het Weekend van de Wetenschap en onderhoud Kennislink. Bij NEMO kan de bezoeker zelf experimenten doen. Deze zijn gericht op de wetenschap en technische ontwikkelingen. Ze zijn vooral gericht op scheikunde, natuurkunde, biologie en gedragswetenschappen.
NEMO is sinds 2011 een geregistreerd museum. Sinds 2011 zijn ze erkend.

Bij NEMO ontdek je zelf hoe de wereld werkt

Bij NEMO ontdek je zelf hoe de alledaagse dingen werken. Ze lijken namelijk heel erg alledaags maar zijn eigenlijk heel erg bijzonder. Er is voor elke leeftijd wel wat leuks te doen en het is een ervaring voor iedereen. Men kan hier makkelijk meer wettenschappelijke kennis op doen. Met alledaagse dingen wordt bijvoorbeeld bedoeld hoe bruggen werken of waarom men soms dingen ziet die er niet zijn. Ook kan hierbij gedacht worden aan hoe bliksem of wolken ontstaan. Dit wordt ontdekt door zelf mee te werken aan de interactieve opstellingen bij NEMO. Je kunt hier deelnemen aan workshops of je kunt hier verschillende filmpjes of demonstraties bekijken. Een ding is zeker. Na een bezoek aan dit bijzondere museum zal je nooit meer hetzelfde naar de wereld kijken.

Workshops bij NEMO: De Kettingreactie

De Kettingreactie is een van de workshops bij NEMO. Er wordt hier vooral gekeken naar potentiële en kinetische energie. Actie veroorzaakt namelijk reactie en daar is deze workshop volledig op gefocust. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een rits dominostenen die omvallen omdat de voorste steen valt. Deze workshop is elke dag en wordt meerdere keren per dag gegeven.