Musea in Amsterdam

Amsterdam is een echte wereldstad waarin veel is gebeurd in de geschiedenis. Dit heeft ervoor gezorgd dat er op dit moment heel erg veel musea in Amsterdam gevestigd zijn. Hieronder lees je een samenvatting van de belangrijkste musea in Amsterdam.

Van Gogh Museum Amsterdam

Het van Gogh Museum is een museum wat speciaal is opgericht voor Vincent van Gogh. Vincent van Gogh was een bekende kunstschilder uit Nederland. Het museum heeft een hele centrale ligging midden in het centrum van Amsterdam. Je vindt hier allemaal werken van Vincent zelf maar ook van schilders welke door hem waren geïnspireerd. Het museum heeft op dit moment 700 brieven, 200 schilderijen en 500 tekeningen van de schilder. Tijdens zijn leven zelf heeft hij maar 2 schilderijen verkocht. Pas nadat Vincent dood was is hij beroemd geworden.

Rijksmuseum Amsterdam

Het Rijksmuseum is het belangrijkste Rijksmuseum van heel Nederland. Doordat het museum naast het Museumplein en het Leidseplein ligt heeft het een hele centrale ligging midden in Amsterdam. Het is dus voor iedereen heel erg goed bereikbaar. Op dit moment telt het Rijksmuseum iets meer dan 200 verschillende zalen. Het doel van het Rijksmuseum is om mensen een goed beeld te geven van Nederlandse kunst en de Nederlandse geschiedenis. Je vindt hier een aantal bekende Nederlandse kunstschilders zoals: Hals, Vermeer en Rembrandt. Deze schilders zijn allemaal vanuit de 17e eeuw.

Scheepvaartmuseum Amsterdam

Misschien ken je dit museum onder de naam het Nederlands Scheepvaartmuseum maar op dit moment heet het gewoon het Scheepvaartmuseum Amsterdam. De naam zegt het al, het is een museum over scheepvaart. Waar vroeger het ’s Lands Zeemagazijn was is dit museum nu gevestigd. Het pand stond leeg en was een perfecte locatie voor het Scheepvaartmuseum. In dit museum kun je alles vinden over de maritieme geschiedenis van Nederland.

Hermitage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam is een dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg. De Hermitage heeft sinds 2004 haar deuren geopend voor publiek. Vroeger was het een klein bijgebouw aan de Nieuwe Herengracht. Maar het museum is heel erg gegroeid en beslaat op dit moment het hele gebouw van de Amstelhof. In 2009 was de officiële opening van de Hermitage en al binnen een jaar had het museum 1 miljoen bezoekers gehad. Dat maakt de Hermitage een van de topattracties van Amsterdam.

Tropenmuseum Amsterdam

Het Tropenmuseum, ook wel bekend als het Koloniaal Museum, heeft sinds 1864 haar deuren geopend. Het Tropenmuseum is een Nederlands volkenkundig museum in Amsterdam. Het museum is gevestigd aan de Linnaeusstraat in Amsterdam. In dit museum zijn veel etnografische artefacten uit tropische gebieden te vinden. Het gaat hierbij vooral om artefacten uit Nederlandse overzeese gebieden (voormalig koloniën). Het Tropenmuseum was eerst lid van het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

NEMO Amsterdam

NEMO is het wetenschappelijke en technologische museum van Amsterdam. Het museum is gebouwd op de fundamenten van de IJ-tunnel en het is ook ontworpen zodat het op de IJ-tunnel van Amsterdam lijkt. Dit gebouw is in 1997 ontworpen en gebouwd. Hij staat vrij dichtbij het Centraal Station van Amsterdam waardoor het een goed bereikbaar museum is voor iedereen. Naast dat het op de IJ-tunnel lijkt is het ook gespiegeld ten opzichte van de grond.

Verzetsmuseum Amsterdam

Het Verzetsmuseum is sinds 1984 geopend voor publiek. Het museum zat voorheen gevestigd in de Lekstraatsynagoge maar is nu verhuist naar een pand tegenover Artis. Bij deze plek waren de deportaties via de Hollandsche Schouwburg. Ook is hier een aanslag geweest op het Amsterdamse bevolkingsregister. Daarom is ervoor gekozen om het museum op deze plek te openen. Het museum heeft een vaste collectie en daaromheen nog een aantal wisselende collecties.