Wallen Amsterdam

De Wallen Amsterdam is een verzamelnaam van de straten in het oudste gedeelte van Amsterdam in het centrum van Amsterdam. Meestal bedoelt men het gebied tussen de Warmoesstraat en de Zeedijk.

De Rosse buurt

De Rosse buurt is een hoerenbuurt in Amsterdam. Het kan wel gezien worden als de bekendste hoerenbuurt van de Westerse wereld. Het gaat hier vooral om prostitutie achter de ramen. Het zogenaamde raamprostitutie. In het Engels wordt dit ook wel het Red Light District Amsterdam genoemd. Dit komt omdat er veel rode lampen branden achter de ramen waar de dames zitten.
Aan de Oudezijde van de Wallen Amsterdam ligt de Rosse buurt. Het is ongeveer 250 bij 250 meter.

Geschiedenis van de Wallen

Amsterdam werd in 1345 in het Westen afgeschermd met een gracht. Daarbuiten lag een aarden wal. In het oosten was precies hetzelfde. Rond 1385 werden er nieuwe grachten aangelegd in dit gebied. Dat zorgde ervoor dat de Wallen ontstonden in Amsterdam. De Wallen Amsterdam bevinden zich in het oudste gedeelte van de stad Amsterdam. In 1500 waren er heel veel kloosters in dit gebied. Maar toen er een nieuw bestuur kwam, een calvinistisch bestuur kregen deze kloosters andere bestemmingen. Dit werden weeshuizen of tuchthuizen. In de 15e eeuw vond hier al prostitutie plaats. Waarschijnlijk niet zoals wij het nu kennen maar er is altijd prostitutie geweest in dit gebied van Amsterdam. Er waren vanaf de 15e eeuw al bordelen te vinden op de Wallen Amsterdam. Maar ook in andere stadsdelen waren toen veel bordelen te vinden. Vanaf 1900 was er ook trippelprostitutie te vinden in dit gedeelte van de stad. Ook werd er toen al raamprostitutie bedreven op de Wallen. Van de politie mochten er geen klanten vanuit de deuropening gelokt worden. De dames mochten wel achter de ramen zitten met de gordijnen op een kier. Vanaf 1960 werd de prostitutie alleen maar meer in dit gebied van Amsterdam. In 2009 werd raamprostitutie een criminele branche. Ze werden dan ook verwijderd uit een groot gedeelte van de stad. De politie denkt dat gedwongen werk hiermee verminderd wordt.

Evenementen op de Wallen Amsterdam

Sinds het jaar 2006 is er een jaarlijkse open dag op de Wallen in Amsterdam. In 2007 stonden er tijdens deze open dag ook voor het eerst mannen achter de ramen. Zij wilden tegen betaling seks hebben met vrouwen. Daarnaast is er sinds 2007 ook een standbeeld op de Wallen geplaatst. Deze is van Els Bijerse. Het is een eerbetoon aan de prostituees. Mariska Majoor nam het initiatief om dit standbeeld hier te plaatsen. Zij werkt voor het Prostitutie Informatie Centrum in Amsterdam. Daarnaast organiseren de Wallen Amsterdam jaarlijks de Hartjesdagen. Dit is een optocht met prostituees en travestieten.