Vondelpark Amsterdam

Het Vondelpark is het meest bekende park in heel Amsterdam. Het is in 1865 aangelegd. Het Vondelpark ligt in Amsterdam-Zuid, maar wel op de grens van Amsterdam-West. Het park loopt van de Stadhouderkade tot aan de Amstelveenseweg. Toen het park net aangelegd was noemde met het, het Nieuwe Park. Men noemde het ook wel het Wandelpark. Maar in 1867 werd er een Vondelmonument in het park geplaatst. Dit was een aandenken aan dichter en toneelschrijver Joost ten Vondel. Dit is het moment waarop men het park het Vondelpark Amsterdam noemt. In 1996 is bekend geworden dat het park een rijksmonument is.

Geschiedenis van het Vondelpark

Christiaan Pieter van Eeghen en een aantal particulieren kochten in 1864 een langwerpig stuk veenweidegebied. Dit was het begin van het Vondelpark. Op 15 juni 1865 ging het park open voor het publiek. Sinds 1880 is Vondelpark de officiële naam voor het park. Sinds 1893 mag men ook fietsen in het Vondelpark Amsterdam, dit heeft nog wel voor veel discussie gezorgd. Deze discussies zorgden ervoor dat men alleen in de ochtend door het park mocht fietsen. Men kon namelijk geen boete krijgen voor rijden zonder licht omdat het Vondelpark Amsterdam toen nog in particulier bezit was.
Het park is ontworpen in Engelse landschapsstijl. Dit betekent dat de bezoeker van het park denkt dat hij of zij midden in de natuur is als hij of zij door het park heen loopt. Onlangs is het park gerestaureerd. Er is toen een vijver en een oever aangelegd. Dit versterkt de Engelse landschapsstijl alleen nog maar meer.

Vondelpark tijdens de Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog was het park in handen van Duitse bezetters. Hiernaast werden ook een aantal huizen in de buurt door de Duitsers bezet. Deze gebruikten zij om officieren in onder te brengen tijdens de oorlog. De Duitsers groeven greppels in het park. Dit deden zij zodat er geen zweefvliegtuigen in het park konden landen. Ook waren er een aantal Duitse schuilkelders aanwezig in het Amsterdam Vondelpark. Maar in 1944 mochten er geen bezoekers meer in het park komen. Dit omdat er sprake was van houtrot en grote vernielingen die de Duitsers hadden gedaan. Daarnaast werd er door iedereen gehakt en gezaagd in het park. Dit kwam door de brandstofschaarste die heerste tijdens de oorlog. Vanaf 1944 werd het zuidelijke deel van het park gebruikt door Duitsers. Zij gebruikten dit gedeelte van het park vooral om legervoertuigen te parkeren. Deze stonden dan verscholen tussen de bosjes. Daarnaast hadden ze het park volledig afgesloten met hekken en prikkeldraad en stonden er ook wachtposten verspreid. Na de oorlog moest al deze schade eerst hersteld worden. Ook moesten er nieuwe bomen worden geplant. Daarna kon het Amsterdam vondelpark pas weer open voor bezoekers.