Rembrandthuis Amsterdam

Het Rembrandthuis Amsterdam is het voormalige woonhuis van Rembrandt. Hij woonde hier tussen 1639 en 1658. Rembrandt is een bekende Nederlandse kunstschilder (Rembrandt van Rijn). Het Rembrandthuis staat in de Jodenbreestraat, en ligt in het centrum van Amsterdam. Het Rembrandthuis is in 1606 gebouwd. Rond 1627 werd het huis verbouwd door Jacob van Campen. Deze zorgde ervoor dat het huis een extra verdieping kreeg en dat er een nieuwe voorgevel op het huis gebouwd werd. Op een gegeven moment kocht Rembrandt het huis maar hij ging in 1658 failliet. Dit zorgde ervoor dat het huis geveild moest worden. Hierna werd het huis nog een aantal keer verbouwd. In de 20e eeuw verkeerde het Rembrandthuis Amsterdam in een hele slechte staat. Rembrandt was op dit moment al een bekende schilder en er was op dit moment een tentoonstelling van zijn werk. Dit zorgde ervoor dat de gemeente Amsterdam het huis kocht en daarna kreeg de stichting Rembrandt dit huis als een geschenk. In 1911 werd het Rembrandthuis geopend en was Koningin Wilhelmina de eerste bezoeker van het museum. In 2007 werd gevierd dat het huis 100 jaar bestaat.

Rembrandt van Rijn

Rembrandt van Rijn was een kunstschilder en een etser uit Nederland. Hij wordt gezien als een van de grootste schilders uit de Nederlandse geschiedenis. Daarnaast wordt hij ook gezien als de belangrijkste Hollandse meester van de 17e eeuw. Hij heeft ongeveer 300 schilderijen en 300 etsen gemaakt. Daarnaast maakte hij ook nog eens 2000 tekeningen. Het allerbekendste werk van Rembrandt is toch wel de Nachtwacht. Rembrandt schilderde veel bijbelse taferelen. En daarnaast maakte hij heel erg veel zelfportretten. Dit geeft een goed beeld van zijn uiterlijk en van zijn gevoelens die hij in die tijd had. Dit gaf hij weer door kleuren.

Collectie in het Rembrandthuis

Het Rembrandthuis werd op een gegeven moment te klein. Dit gebeurde in de jaren 90. Dit leidde er toe dat er een nieuw gebouw naast het Rembrandthuis Amsterdam gebouwd werd. Hier is een grote collectie van de tekeningen en etsen van Rembrandt ondergebracht. Het Rembrandthuis is gerenoveerd en is weer in bijna originele staat teruggebracht. Het huis lijkt nu weer op het huis waar Rembrandt ooit gewoond heeft. Dit geeft de bezoekers een kijkje in het leven van Rembrandt en in het huis waar hij vroeger woonde. Tot 2010 werden er 50 schilderijen van de voorlopers en leerlingen van Rembrandt getoond in het museum. Er waren toen nog geen originele werken van Rembrandt te vinden in het museum. Maar na 2010 kwam hier verandering in. Vanaf toen was er een schilderij van Rembrandt zelf te zien in het Amsterdam Rembrandthuis. Er werden een aantal werken in bruikleen aan het Amsterdam Rembrandthuis uitgeleend zodat deze daar tentoongesteld konden worden.