Paleis op de Dam Amsterdam

Het Paleis op de Dam Amsterdam wordt ook wel het Koninklijk Paleis Amsterdam genoemd. Het paleis bevindt zich bij de Dam, midden in het centrum van Amsterdam. Het paleis wordt door het Koninklijk Huis Amsterdam gebruikt. Het wordt vooral als ontvangstpaleis gebruikt. Daarnaast zijn er tentoonstellingen te zien in het Paleis op de Dam Amsterdam. In 1650 werd het Paleis op de Dam Amsterdam gebouwd. Het diende op dat moment als stadhuis. Jacob van Campen had dit stadhuis ontworpen. Het Paleis van de Dam Amsterdam kan gezien worden als een van Nederlands belangrijkste historische monumenten vanuit de Gouden Eeuw.

Inrichting van het Paleis op de Dam

Midden in het paleis bevindt zich de burgerzaal. Daarnaast liggen twee binnenplaatsen welke door galerijen omgeven worden. Midden in de burgerzaal staat het beeld van Atlas. De burgerzaal is gebouwd om te laten zien dat Amsterdam het centrum van het universum is. De Vierschaar is ook een belangrijk onderdeel van het paleis. Hier werden vroeger doodvonnissen uitgesproken. Deze werden ergens anders in het gebouw besloten en hier werd dan de uitspraak gedaan. In de Vierschaar zijn 3 reliëfs te vinden. Deze staan in het teken van een onpartijdig vonnis. Ook hangen er veel belangrijke schilderijen in het paleis. Govert Flinck heeft 7 schilderijen gemaakt voor het paleis op aanvraag. Toen Flinck overleed kreeg Rembrandt de opdracht om een aantal schilderijen te maken voor het paleis. Maar deze werden afgekeurd dus mocht de leerling van Flinck schilderijen maken voor in het pand.

Indeling van het paleis

De burgerzaal ligt dus helemaal in het midden van het paleis en is ook de grootste zaal van het paleis. De zaal stelt eigenlijk het universum voor maar dan in het klein. De vloer is gemaakt van marmeren kaarten. Deze kaarten zijn van het oostelijk en het westelijk halfrond. Als je hier doorheen loopt doorkruis je dus eigenlijk de wereld. Dit was een weerspiegeling aan de handelaars en de zeelieden die echt de wereld doorkruisten. Aan de Damzijde van de burgerzaal is een ingang. Boven deze ingang hangt de Stedenmaagd van Amsterdam. Zij kijkt neer op de vloer. Dus eigenlijk kijkt ze neer op de wereld. Links van de Stedenmaagd zit een vrouw welke kracht uitstraalt. En rechts zit een vrouw welke wijsheid uitstraalt. De burgerzaal heeft nog een ingang. Deze leidt naar de schepenzaal. Boven de schepenzaal wordt gerechtigheid uitgebeeld. Dit wordt uitgebeeld door middel van een zandloper en martelwerktuigen. De gerechtigheid kijkt neer op hebzucht, omdat dit een van de 7 zonden is. Daarnaast kijkt hij ook neer op nijd. Aan deze kant van het Paleis van de Dam Amsterdam is ook het beeld van Atlas.
Boven alle ingangen zijn de elementen uitgebeeld.