Negen Straatjes Amsterdam

De Negen Straatjes Amsterdam zijn een paar zijstraatjes in het centrum. Het zijn zijstraatjes van de straten: de Prinsengracht, de Herengracht, de Singel en de Keizersgracht. Ze liggen midden in het centrum van Amsterdam. Sinds de jaren 90 dragen de zijstraten de naam de Negen Straatjes. Het is een gebied in het westen van de grachtengordel. Je vindt hier veel kleine winkeltjes en restaurants.

Beschrijving van de Negen Straatjes Amsterdam

Het grootste gedeelte van de Negen Straatjes is in de 17e eeuw gebouwd. Het noorden werd afgebakend door de Raadhuisstraat en in het zuiden vind je de Leidsegracht. In het midden vind je de Keizersgracht, de Singel en de Herengracht. Deze 3 grachten lopen evenwijdig aan elkaar en kruisen elkaar op 3 plaatsen. Dit zorgt ervoor dat hier veel kleine straatjes lopen. Als je vanaf de Prinsengracht richting de Singel kijkt is dit de volgorde van de straatjes:
– Reestraat – Hartenstraat – Gasthuismolensteeg
– Berenstraat – Wolvenstraat – Oude Spiegelstraat
– Runstraat – Huidenstraat – Wijde Heisteeg

De buitenste 6 straten hebben namen vernoemd naar de tijd dat in deze buurt veel handelaren en zeelieden woonden of gevestigd waren. Zij werkten vooral met dierenhuiden. Deze dieren waren: reeën, beren, herten en wolven. Deze dieren zie je dan ook terug in de straatnamen. Run was vroeger het woord voor gemalen eikenschors. Deze schors werd gebruikt in het proces van het leerlooien.

Geschiedenis van de Negen Straatjes Amsterdam

Djoeke Wessing heeft het concept van de Negen Straatjes bedacht. Het idee was om dit gebied als winkelgebied te promoten onder de toeristen. Ze zochten een naam net zoals de Jordaan met uitstraling en allure. Daarnaast wilden ze hiermee de samenwerking onder alle ondernemers stimuleren. En het grootste doel hiervan was om de toeristen naar dit gebied te krijgen. Het was in die tijd namelijk een heel erg onbekend gebied in Amsterdam. Dit alles zorgde ervoor dat in 1996 de vereniging de Negen Straatjes werd opgericht. Djoeke Wessing was hiervan de voorzitter. Verder vond niemand het een goede naam voor het gebied maar zij stond erop dat de naam behouden werd. In het gebied ligt nu ook het Brilmuseum en het Felix Meritis pand.

Het Tiende Straatje

Eigenlijk is er op dit moment ook nog een Tiende Straatje ontstaan in het gebied. Dit straatje is een zijstraat van de Eilandsgracht, deze bevindt zich in de Jordaan. Bij de Hazenstraat staat dit straatnaambordje en daarop is ook te lezen dat dit eigenlijk het Tiende Straatje is. Het Tiende Straatje is nog niet officieel aangesloten bij de Negen Straatjes. Maar dit kan in de toekomst nog wel veranderen. Waarschijnlijk veranderd de naam van het winkelgebied hierdoor niet. Dit is nu al wereldberoemd.