Leidseplein Amsterdam

Het Leidseplein is een bekend plein midden in het centrum van Amsterdam. Het plein ligt aan de Leidsestraat. Het Leidseplein is in dezelfde tijd aangelegd als de grachtengordel in Amsterdam. Het plein heeft zijn naam te danken aan de Leidsepoort. Dit is een poort en deze stond tot 1862 op het plein. Dit was de weg naar Leiden vanaf Amsterdam.
Op dit moment is het Leidseplein Amsterdam een van de bekendste uitgaansgebieden in Amsterdam. Er zijn hier veel horecagelegenheden zoals terrassen en theaters. Het plein is het middelpunt van de Leidsebuurt. De Korte en Lange Leidsedwarsstraat en de Leidsekruisstraat horen ook nog bij de Leidsebuurt. In de Leidsebuurt komen veel lokale mensen maar daarnaast zijn er ook heel veel toeristen te vinden in dit gedeelte van de stad. Dat is ook de rede dat hier veel straatartiesten te vinden zijn. Ook is er een aantal jaar een schaatsbaan geweest in de winter op het Leidseplein.

Het Leidseplein

Bij het plein in de buurt vind je de Stadsschouwburg, het Leidseplein Theater, theater de Balie, het Max Euweplein, theater Believue, Paradiso, de Melkweg en het City Theater. Het is dus een goede uitvalsbasis voor een avondje stappen of cultuur snuiven. Ook is naast het Leidseplein Amsterdam de eerste Nederlandse Apple Store geopend. Daarnaast is er ook een vestiging van Apple Benelux aanwezig. Als laatste is er ook een verkooppunt van de Mini gebouwd bij het Leidseplein.

Wetenswaardigheden over het Leidseplein Amsterdam

De Leidsebrug is door Piet Kramer ontworpen in 1917. De bouw van de brug was van 1923 tot 1925. De brug wordt ook wel brug 174 genoemd. De brug ligt over de Singelgracht. Direct aan deze brug ligt het Leidsebosie. Hier staan de 2 grootste bomen van heel Amsterdam. Dit zijn platanen welke een omtrek hebben van ongeveer 6,5 meter. De Onbekende Beeldhouwer heeft op een van de takken een beeldje geplaatst. Dit was in 1989 en het beeldje heet het Boomzagertje. Er is een jaarlijks evenement op het Leidseplein, namelijk het documantairefestival IDFA. En elke winter wordt er een ijsbaan gebouwd op het Leidseplein. Er wordt in heel veel verschillende nummers gezongen over het Leidseplein. Willy Walden is een van de mensen die een lied over het Leidseplein geschreven heeft. Dat nummer heet Als op het Leidseplein de lichtjes weer eens branden gaan. Daarnaast heeft Toon Hermans ook een nummer gezongen: Zo’n zomeravond op het Leidseplein.

Verkeer en vervoer op het Leidseplein

In 1971 werd besloten dat het Amsterdam Leidseplein en de Leidsestraat autovrij moeten zijn. Dit zorgt ervoor dat het plein alleen bestemd is voor voetgangers en trams. Op dit moment werd de rijweg van het plein verwijderd en was er veel meer ruimte voor voetgangers om hier te lopen. Er komen 5 verschillende trams langs het Leidseplein Amsterdam.