Grachtengordel Amsterdam

De grachtengordel Amsterdam is hetgene wat Amsterdam zo uniek maakt. Dit is iets wat ze in geen enkele andere stad op deze manier hebben. De grachtengordel ligt in de Amsterdamse binnenstad. De grachtengordel Amsterdam loopt langs de 4 hoofdgrachten: de Prinsengracht, de Herengracht, de Singel en de Keizersgracht. De grachten eindigen allemaal in de Amstel. De hoofdgrachten worden verlengd door: de Nieuwe Keizersgracht, de Nieuwe Prinsengracht en de Nieuwe Herengracht. Deze lopen vanaf de Amstel naar de Muidergracht. Dit is het begin van de Plantage. De grachtengordel Amsterdam kan gezien worden als een soort systeem. Het is een samenvoeging van straten, bruggen, woonhuizen en kades. Dit samen vormt de grachtengordel. Bijna alle grachtenpanden dateren uit de 18e eeuw. Maar de panden zijn allemaal individueel verbouwd. Daarom is er veel verschillende architectuur te vinden langs de grachtengordel. Dit maakt de grachtengordel een van de belangrijkste toeristische plekken van Amsterdam. Daarnaast staat het sinds 2010 ook op de Werelderfgoedlijst. Er is op dit moment een grachtengordel museum. Hier kan precies teruggezien worden hoe de grachtengordel er vroeger uit zag. Je kunt hier zien hoe de grachtengordel door de eeuwen veranderd is.

Geschiedenis van de grachtengordel Amsterdam

In de 16e eeuw was de stad Amsterdam alleen het gebied binnen de Singel en de Kloveniersburgwal. Maar toen kwam de Alteratie. Dit zorgde er ook voor dat er een bestuurswisseling was. Hierna groeide Amsterdam heel erg. In 1613 werden er een aantal grachten uitgegraven. Toen de Vrede van Münster was geweest kwam er meer budget vrij voor de uitbreiding van de stad. Hierna werden ook de grachten groter gemaakt en tot aan de Amstel doorgetrokken. De Amsterdam grachtengordel was niet alleen een stedelijke uitbreiding maar zorgde ook voor meer handel in de stad.

Werelderfgoed

In 2006 droeg Amsterdam de grachtengordel voor aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar er kwam veel administratie bij kijken dus in 2008 kon de grachtengordel pas echt voorgedragen worden aan de UNESCO. Hierna kwam er nog meer administratie bij kijken en in 2010 werd de grachtengordel uiteindelijk toegevoegd aan de werelderfgoedlijst.
Omdat de grachtengordel een meesterwerk van een menselijk genie is, is de grachtengordel toegevoegd aan de lijst. Daarnaast stelt het interactie van menselijke waarden ten toon en is het een voortreffelijk voorbeeld van een technologische samenstelling van het landschap. In 2013 werden er veel evenementen georganiseerd bij de grachtengordel. Dit deden ze om te vieren dat de grachtengordel 400 jaar bestond.

Negatieve connotatie

Maar de grachtengordel van Amsterdam werd ook wel als synoniem gebruikt voor de bovenste laag van de samenleving. Zij woonden allemaal in het centrum van Amsterdam rondom de grachtengordel. Het waren vooral intellectuele mensen en opinievormers. Het woord grachtengordel heeft daarom voor sommige mensen een negatieve klank gekregen.