Dam Amsterdam

De Dam in Amsterdam is een plein. Dit plein ligt midden in het centrum van Amsterdam. De Dam kan gezien worden als het historische hart van Amsterdam. Daarnaast is het een locatie waar veel evenementen zijn. Het Paleis, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument bevinden zich aan de Dam. Het is ook de plek waar elk jaar de Dodenherdenking wordt gehouden op 4 mei.

Omschrijving en ligging van de Dam Amsterdam

Zoals hierboven al staat ligt de Dam midden in het centrum van Amsterdam. Het is ongeveer 750 meter verwijderd van het Centraal Station. De Dam Amsterdam is ongeveer 100 meter breed en 250 meter lang. De straten Damrak en Rokin worden verbonden door de Dam. Ook alle bekende straten in Amsterdam komen uit op de Dam. Op het oostelijke gedeelte van de Dam bevindt zich het Nationaal Monument. Dit monument werd in 1956 opgericht om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Ook de duiven vinden de Dam een interessante plek om te zijn.

Geschiedenis van de Dam Amsterdam

De Dam was vroeger een dam in de Amstel. Daardoor heet het nu ook nog steeds de Dam. Het was een verbinding tussen de Warmoesstraat en de Nieuwendijk. Deze lagen beide aan de rivier en door de Dam werden ze aan elkaar verbonden. Naarmate de tijd vorderde werd de bovenkant van de Dam Amsterdam alsmaar breder. Hierdoor verdween de schutfunctie van de Dam. Het werd langzaamaan groot genoeg voor een plein en hieromheen ontwikkelde Amsterdam zich steeds verder. Op een gegeven moment werd de Dam ook bestuurlijk het centrum van de stad. Dit kwam omdat het Oude Stadhuis van Amsterdam aan de Dam stond. Dit werd op een gegeven moment door brand verwoest. Toen werd het nieuwe Stadhuis gebouwd. Deze heet nu Paleis op de Dam. Ook werd in deze tijd de Nieuwe Kerk aan de Dam gebouwd. Deze is nog honderden jaren uitgebreid en opgeknapt totdat ie helemaal af was. Tot 1841 konden er schepen bij de Dam komen. Ze konden hier aanmeren en goederen laden en lossen. Maar er werd een extra stuk drooggelegd en dit zorgde ervoor dat de schepen niet meer bij de Dam konden komen. In het jaar 1970 waren er veel hippies in Amsterdam en was Amsterdam de stad van de hippiecultuur. Dit zorgde ervoor dat er veel jongeren in slaapzakken op de Dam Amsterdam kwamen overnachten. Ze sliepen allemaal rond het Nationaal Monument. Veel mensen namen hier aanstoot aan omdat het een herdenkingsmonument is. In 1970 werd het Damslapen dan ook verboden. Dit zorgde voor rellen. Militairen en mariniers ‘veegden het plein schoon’ en de Damslapers verplaatsten zich naar het Vondelpark.