Anne Frank huis Amsterdam

Het Anne Frank huis Amsterdam is het huis waar Anne Frank vroeger woonde. Op dit moment is het een monument ter nagedachtenis aan de familie Frank. Anne Frank is bekend geworden door de dagboeken die zij schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Anne Frank huis staat in Amsterdam aan de Prinsengracht en is tegen betaling te bezoeken.

Onderduiken van de familie Frank

Otto Frank had tijdens de Tweede Wereldoorlog eigen bedrijven. Deze waren in 1940 in dit pand gevestigd. In 1942 werd de schuilplaats ingericht omdat de oorlog alleen maar heviger werd op dit moment. In het midden van het jaar dook de familie Frank onder in het achterhuis. Daarna kwam er nog een ander gezin bij. Dit was ook het moment dat de beroemde draaikast voor de ingang van het achterhuis werd geplaatst. Maar 4 van de medewerkers van Otto Frank wisten dat de gehele familie Frank was ondergedoken in het achterhuis. Natuurlijk werd er overdag gewerkt door de medewerkers van het bedrijf, de onderduikers moesten overdag dan ook heel stil zijn zodat zij niet opgemerkt werden. In 1994 werd de familie Frank ontdekt, dit was na een telefonische tip. Natuurlijk ging het hier om verraad van iemand die wist dat zij daar zaten. Iedereen werd gearresteerd waaronder 2 helpers van de familie. De helpers brachten ze elke dag eten en drinken. Miep Gies redt het dagboek van Anne Frank.

Anne Frank Huis Amsterdam Museum

Als de Tweede Wereldoorlog is afgelopen blijkt dat Otto Frank de enige overlevende is van het hele gezin. Anne Frank is uiteindelijk in Bergen-Beisen overleden. Het bedrijf van Otto Frank bestond nog steeds maar in 1953 heeft hij er genoeg van. Hij trekt zich terug uit het bedrijf en verhuist. De huidige eigenaar van het bedrijf wil het achterhuis laten slopen. Maar dit zorgt voor veel verontwaardiging bij het publiek en de medewerkers. De nieuwe eigenaar schenkt het pand aan de gemeente en dit betekent het begin van het Anne Frank huis. Er wordt een stichting geopend, van het ingezamelde geld wordt het pand opgeknapt.in 1960 wordt uiteindelijk het Anne Frank huis Amsterdam geopend als museum. Er komen ongeveer 1 miljoen bezoekers per jaar, het grootste gedeelte hiervan zijn toeristen. Het museum heeft echter hele smalle trappen en dit is niet geschikt voor het grote aantal bezoekers. Het museum moet dus uitgebreid worden. in 1990 krijgt het museum eindelijk toestemming om te bouwen. Het uiterlijk van het museum is precies hoe het was toen Anne Frank er woonde. Alles is tijdens de reconstructie weer in oude staat teruggebracht. Zelfs de originele meubels staan nog in het achterhuis. In 2007 heeft het Holocaust Museum Centrum in Japan een replica gebouwd van het Anne Frank huis Amsterdam. Ook hier kunnen bezoekers gewoon doorheen lopen.