Dierentuin Artis Amsterdam

Artis is de oudste dierentuin van Nederland. Artis bevindt zich in Amsterdam. Hij ligt in de plantagebuurt. Het hele naam van Artis is: Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra. Artis werd in 1838 opgericht. Het doel van dierentuin Artis Amsterdam was om zorg en liefde voor de natuur te stimuleren. Er staan 27 monumentale gebouwen in het park. Deze stammen nog uit de 19e eeuw. Maar veel zijn in de tussentijd wel gerestaureerd.

De geschiedenis van Artis

Gerardus Frederik Westerman richtte Artis Amsterdam in 1838 op samen met Werleman en Wijsmuller. Het doel van de heren was om de natuur op deze manier dichterbij de bezoekers van het park te brengen. Dit alles leidde ertoe dat zij een stuk land kochten in de Plantage. De Plantage was vroeger het groene gedeelte van de stad. Aan het begin was Artis een verzameling van naturalia. Dit waren vooral veel op sterk water gezette objecten zoals skeletten en opgezette dieren. Maar er waren ook direct levende dieren en planten aanwezig in dierentuin Artis. De verzameling naturalia wordt samengevoegd met de verzameling van de Universiteit van Amsterdam. Dit zorgt ervoor dat de naturalia uiteindelijk verdwijnt uit Artis Amsterdam.

De tuin in Artis

Nadat Artis open ging was het alleen toegankelijk voor leden. Deze leden sponsorden de tuin. Sinds 1852 mag iedereen tegen betaling Artis bezoeken. Toen Artis net open ging was het een tuin met een vijver. De eerste inwoners van Artis waren apen, herten, papegaaien en een Surinaamse boskat. Ook werd er in het eerste jaar een panter gekocht door de dierentuin. Sindsdien werden er elk jaar nieuwe dieren gekocht om de collectie van de dierentuin aan te vullen. Uiteindelijk moet de dierentuin uitgebreid worden omdat er niet meer genoeg plek is voor alle dieren. Dit zorgde ervoor dat de dierentuin 2 delen had. Een veerpont bracht de bezoekers van a naar b. Dit omdat er een gracht door de dierentuin heen lag en deze was ook nog in gebruik. Dit zorgde ervoor dat scheepslieden ’s nachts weleens een gratis bezoekje brachten aan Artis. In 1866 werd de gracht eigendom van Artis zelf. De grachten werden vijvers en over deze vijvers kwamen bruggetjes. Zo konden de bezoekers zelf van a naar b komen. Toen Artis 100 jaar oud was leek het dat de dierentuin failliet zou gaan. De dierentuin ging ook tijdelijk dicht. Dit door de hoge schulden, minder bezoekers en veroudering van de dierentuin. Er werd een stichting opgericht om Artis te steunen. De grond van de dierentuin werd aan de gemeente verkocht. Dit was de redding van de dierentuin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de dierentuin opgeknapt en gerestaureerd. De bevrijding kwam net op tijd, de voedselvoorraden van de dieren begonnen namelijk op te raken.